Print deze pagina

NWO viert ... het Suikerfeest

Bij NWO en NWO-I werken in totaal zo'n 2.600 mensen, ieder met een andere achtergrond. Tijd om eens te ontdekken bij welke (feest)dagen onze collega's stilstaan. Chanoeka, Pasen, Ramadan, Coming-out day, Divali? Wat maakt deze dag voor hen bijzonder? In de komende edities van Inside NWO-I zullen we zo'n bijzondere dag uitlichten en daarover een collega van NWO of NWO-I interviewen. Collega Nokta Karaoglan, werkzaam bij Regieorgaan SIA, bijt het spits af. Zij vertelt over de Ramadan en het Suikerfeest dat op 13 mei werd gevierd. Heb jij ook een suggestie voor een speciale (feest)dag voor deze rubriek 'NWO viert …' en wil je ook geïnterviewd worden? Meld je aan!

Interview met Nokta Karaoglan

Hi Nokta! Welke bijzondere dag vier jij?
Ik vierde op 13 mei het Suikerfeest! Het Suikerfeest is een van de islamitische feestdagen. Officieel heet dit het Ramadanfeest. De term Suikerfeest komt omdat er die dag veel zoetigheid gegeten wordt, zoals baklava. Op deze dag vieren de moslims het einde van de maand Ramadan. Ramadan is de maand dat de moslims niet mogen eten van zonsopgang tot zonsondergang. Je mag dus niks eten en drinken. Ook geen kauwgompje? Nee! Ook geen kauwgompje. Vrouwen die zwanger zijn, tijdens het menstrueren, ouderen en zieken hoeven niet mee te doen.

Wat vind je het mooiste aan deze maand?
We herdenken ook de armen op deze manier. Je voelt wat zij het hele jaar door voelen. In de maand Ramadan wordt er meer gebeden dan normaal en men probeert de Koran uit te lezen. Men dient ook de verplichte zekat (aalmoes) uit te geven aan anderen. Het vasten en de aalmoes zijn twee van de vijf zuilen van de islam (religieuze verplichtingen van een moslim).

Kan je als niet-moslim ook meedoen aan de Ramadan? Hoe moet je dit dan aanpakken?
Dat kan zeker! Voor mensen die een keer mee willen doen, moet ik wel zeggen dat de eerste twee dagen het zwaarst zijn. Daarna went het lichaam en wordt het makkelijker. Het is dus heel erg belangrijk dat je voor zonsopkomst eet en goed drinkt. Het liefst water. Mocht je nog vragen hebben, dan ben ik altijd bereid om je hierbij te helpen, te ondersteunen of je tips te geven.

Hoe zien de dagen van het Suikerfeest eruit? Wat gebeurt er?
Het Suikerfeest duurt drie dagen. Iedereen trekt zijn mooiste kleren aan (indien mogelijk, nieuw). De mannen gaan de eerste ochtend naar de moskee voor een speciaal gebed voor deze feestdag. Tegenwoordig gaan er ook wel veel vrouwen. Als iedereen thuis is, wordt er uitgebreid ontbeten. Daarna ga je op bezoek bij familie, kennissen en ouderen. Kinderen krijgen meestal cadeautjes of geld. Meestal een dag van te voren maken we de lekkernijen alvast klaar. Dit bestaat meestal uit börek (hartig broodje), sarma (gevulde druivenbladeren) en baklava.

Diversiteit & Inclusie bij NWO en NWO-I

Deze nieuwe rubriek verschijnt zowel op het NWO-intranet Joost als in de nieuwsbrief Inside NWO-I. Het is een initiatief vanuit het NWO-D en NWO-I-brede Diversiteitsteam. Wij werken aan het werken in een inclusieve organisatie mét inclusieve procedures. We geloven erin dat we onze strategische ambities als NWO kunnen verwezenlijken als we ook streven naar het zijn van een diverse organisatie met een inclusieve cultuur. Diversiteit brengt ons creativiteit, innovatie en vernieuwing en daarnaast zijn we ervan overtuigd dat we meer maatschappelijke impact hebben als NWO wanneer we als NWO een afspiegeling zijn van de maatschappij. Dat vraagt van NWO dat we een werkgever zijn waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen. Deze D&I-kalender draagt daar aan bij. Je leest meer over diversiteit en inclusie op de NWO-website. En in de januari-editie van Inside NWO-I plaatsten we het artikel ‘Werken aan een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn’ over diversiteit binnen NWO en NWO-I.

Rubriek NWO viert … op basis van een jaarkalender

De rubriek ‘NWO viert …' baseren wij op een jaarkalender die we zelf hebben samengesteld. Je vindt onze kalender op deze pagina. Dat een jaar(kalender) op 1 januari moet beginnen is geen vaststaand feit. Verschillende Romeinse keizers en Pausen veranderden de data: het jaar moet beginnen op 1 maart, of 25 maart of toch 1 januari? Het zette ons aan het denken: welke data vinden wij nog meer vanzelfsprekend en hoe is dat voor anderen?
Tijd voor een kalender waar álle bijzondere dagen opstaan: dagen die wij als NWO'ers samen kunnen vieren. We hopen elkaar hiermee beter te leren kennen, meer kennis te krijgen over andere feestdagen die we zelf vieren en door het gesprek te openen over welke (feest)dagen bijzonder voor ons zijn, en waarom.

Wil je de andere uitgelichte (feest)dagen van 'NWO viert…' nalezen en/of kijken op de 'NWO viert...' kalender? Dat kan op de NWO-I website.

Wil je meedoen met deze rubriek?

Mist jouw (feest)dag op de kalender (zie bijlage onderaan dit artikel)? En misschien wil jij iets vertellen in de rubriek 'NWO viert …' over een van de bijzondere dagen op deze kalender? Stuur dan een e-mail naar Nicole Verhoeven. Dan voegen wij jouw dag toe aan de kalender en nemen we contact met je op voor een mogelijk interview voor deze rubriek.

Meer weten over het Suikerfeest?

Meer weten over de Ramadan en het Suikerfeest? Lees dan deze longread van NPO Kennis. Daarin vind je antwoorden op vragen als: wat is de Ramadan, waarom vasten moslims, zijn moslims de enigen die vasten, wie hoeft er niet te vasten, bedevaart en hoe sluiten moslims het vasten af.

Over de foto's

Kunefe, mijn favoriete zoetigheid en een foto van de iftar (de maaltijd na zonsondergang) toen ik in Turkije was een paar jaar geleden.

Confidental Infomation