Print deze pagina

Nieuwe NWO-I vastgoedadviseur Elisa Meijer gaat graag de dialoog aan

‘Elk pand is anders, het hangt van de mensen af wat je daarmee doet’

In april van dit jaar startte arch. Elisa Meijer als de nieuwe Strategisch Adviseur Vastgoedportefeuille van NWO-I. Haar opdracht is om te adviseren over het vastgoed van de negen NWO-instituten. Ze noemt zichzelf vooral een ‘functionele’ architect want het draait er voor haar in de eerste plaats om dat iedereen een fijne werkomgeving heeft. ‘Natuurlijk is het ook belangrijk dat je binnen budget en planning blijft, maar dat is niet het enige waar ik op stuur. Mijn motto is: luisteren en vragen wat ik voor iemand kan betekenen.’

Elisa werd geboren in Antwerpen en studeerde in diezelfde stad architectuur, een vak dat ze met de paplepel ingegoten kreeg.
"Ik zat als kind onder de tekentafel van mijn vader. Hij heeft een bureau dat de stabiliteit van gebouwen doorrekent. Ik mocht vaak mee naar zijn bouwprojecten. Toen ik voor mijzelf begon, wilde ik niet 'De dochter van' zijn - in België herkent iedereen in de bouwwereld mijn achternaam. Dus vertrok ik naar Nederland en later ook naar Frankrijk."
Ze werkte onder meer als architect in Parijs, België en Nederland, maar moest haar loopbaan herijken in 2012, tijdens de grote bouwcrisis. "Toen werd ik, zoals vele andere architecten, ontslagen. Vervolgens ben ik als huisvestingsadviseur aan de slag gegaan bij de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, waar ik me bezighield met de nieuwe Humanities Campus."       

Wetenschap en samenleving

Ze werkte met veel plezier in Leiden, maar besloot toch na ruim zeven jaar over te stappen naar NWO-I.
"In Leiden was ik vooral een manager op veranderprocessen, ik moest draagvlak creëren en lobbywerk verrichten. Ik kreeg behoefte meer met vastgoed bezig te zijn, ik wilde meer afwisseling. Het leuke aan NWO-I is dat de wetenschap en de samenleving hier bij elkaar komen; onderwerpen zoals energietransitie, mobiliteit en afvalverwerking spelen zowel in onze wetenschappelijke instituten als in de samenleving."

Wat haar ook erg aanspreekt bij NWO-I zijn de verschillende soorten locaties met hun eigen expertise. "Negen onderzoeksinstituten met vele locaties, van Yerseke tot Groningen. En van de bassins met vissen van het NIOZ tot de telescopen van ASTRON. Het draait hier qua werkomgeving niet alleen om goede werkplekken, er komt echt maatwerk kijken bij de verschillende laboratoria en hun installaties."

Uitruil van banen

Meijer heeft net een kennismakingsronde langs de instituten erop zitten, alleen het NSCR in Amsterdam staat nog op de planning voor oktober. "Ik wil eerst een luisterend oor bieden aan iedereen, inventariseren wat er overal speelt." Een persoonlijke overdracht door haar voorganger Maarten Kruizinga lukte helaas niet: "Hij was al vier maanden weg toen ik dit voorjaar begon". Ze hebben wel regelmatig e-mailcontact. "Het grappige is dat Maarten naar een adviesbureau is gegaan en één dag per week is ingehuurd door de Universiteit Leiden om te werken voor de Humanities Campus. Mijn oude baan dus; we helpen elkaar over en weer met tips."

Trends in kantoorgebouwen

Zorgen dat mensen een fijne werkplek hebben, dat ziet Meijer als haar belangrijkste taak. "Elk pand is anders; het hangt van de mensen af wat je daarmee doet. NIOZ en ASTRON bijvoorbeeld zitten nog meestal in jaren 70-panden. Hoe zorg je dat die panden toch een fijne werkomgeving bieden? Het is best een uitdaging om daar een balans in te vinden, want iedereen heeft andere wensen."
Vraag Elisa naar de trends in kantoorgebouwen en ze steekt enthousiast van wal. "Community-ruimtes  plekken waar mensen informeel bij elkaar kunnen komen - zijn al een paar jaar 'hot', vooral sinds Covid. Het heeft een grote meerwaarde om elkaar op het werk te kunnen blijven ontmoeten en zo kennis en inspiratie te delen, zeker voor de NWO-instituten." Ook veiligheid is een thema dat tegenwoordig veel meer speelt. "Gebouwen hangen vol met camera's, maar niet iedereen wil overal gefilmd worden. Je moet nadenken over hoe je daarmee omgaat." Andere actuele ontwikkelingen zijn inclusiviteit en diversiteit. "Denk aan genderneutrale toiletten of gebeds- en stilteruimtes. Hoe de instituten hierin staan, weet ik nog niet. Maar het is leuk om erover mee te denken, het maakt mijn werk interessanter."

Prioriteiten

De grootste prioriteit voor Meijer de komende drie jaar is zorgen dat alle meerjarenonderhoudsplannen worden uitgevoerd. Haar voorganger heeft daar al beleid voor gemaakt; zij zal daarbij de accenten iets anders leggen. "Ik zet wat strakker in op de eindverantwoordelijkheid van de instituten. Natuurlijk ondersteun en faciliteer ik hen. Ik zorg dat het budget duidelijk is, dat er licenties zijn, dat de taken duidelijk zijn en dat iedereen dezelfde activiteiten in het onderhoudscontract heeft. Maar een instituut kan bijvoorbeeld zelf besluiten om de ingeplande schilderbeurt van hun houten kozijnen twee jaar uit te stellen. Omdat ze vinden dat het nog niet hoeft, of het geld voor andere zaken willen inzetten. Alleen dragen ze dan ook de verantwoordelijkheid als na twee jaar blijkt dat de kozijnen zo verrot zijn dat er reparaties moeten worden uitgevoerd."

Klimaatneutraal in 2030

Verder loopt er een aantal projecten waar Elisa druk mee is, zoals de aanstaande oplevering van het gerenoveerde Nikhef-gebouw. "De volgende mogelijke renovatie, van het CWI-gebouw, staat ook in de planning."
Derde prioriteit voor Meijer is verduurzaming. "NWO-I streeft naar klimaatneutraal zijn in 2030. Dan kun je denken aan acties op het gebied van onder meer zonne-energie, verlichting en isolatie, maar ook aan het personeelsbeleid (bijvoorbeeld duurzaam reizen en hergebruik van koffiebekers). Sommige instituten zijn daar al wat verder mee dan andere; nieuwe panden hebben bijvoorbeeld zonnepanelen en koude-warmteopslag. Maar de plannen staan nog in de kinderschoenen. Duurzaamheid is een breed begrip, het vereist ook een cultuurverandering. Wellicht moeten er bijvoorbeeld meer vegan opties in de catering komen, moeten mensen niet meer automatisch voor een congres naar de VS vliegen en zich binnen Nederland standaard met het ov verplaatsen in plaats van de auto."
Als lid van het managementteam van bureau NWO-I vindt Elisa dat ze daarin het goede voorbeeld moet geven: "Ik reis voor mijn werk vrijwel altijd met de trein".

Breed takenpakket

Naast vastgoedadviseur is Meijer ook Hoofd Huisvesting en Facilitair bij het kantoor van NWO-I in Utrecht. In die rol heeft ze te maken met dagelijks leed, zoals niet-functionerende toegangspasjes en koffieautomaten in storing. "Ik heb een breed takenpakket, ja," lacht ze, "maar die laatste rol is maar een klein deel van mijn werk. En binnenkort krijg ik gelukkig ondersteuning van een extra medewerker."

Haar werkweek begint met een thuiswerkdag op maandag, waarop ze alle e-mails beantwoordt en vergaderingen voorbereidt. Op dinsdag is Meijer in Utrecht voor de MT-overleggen en om haar directe collega's te spreken en woensdag en donderdag reist ze door het land, langs de instituten. "Ik heb contact met zowel de instituutsmanagers als de lokale vastgoedbeheerders, afhankelijk van het onderwerp."
Op vrijdagmiddag stipt om 12 uur houdt het werk op. "Dan word ik verwacht op de tennisbaan voor mijn tennisles, een mooi strak einde van de werkweek."

Over Elisa Meijer privé

Elisa woont in Leiden met haar Schotse man en puberdochter en -zoon. De Nederlandse cultuur verschilt behoorlijk van de Belgische, ziet ze, maar dankzij haar grote flexibiliteit kan ze daar prima mee overweg. "Al is de karige Nederlandse lunch nog steeds niet aan mij besteed."

Tekst: Elke Veldkamp

Nieuwsbrief Inside NWO-I, oktober 2023
Op de NWO-I website vind je 
het archief van de nieuwsbrief Inside NWO-I. 

 

 

Confidental Infomation