Print deze pagina

Connect@ARCNL

Wetenschap op de nanometer

Eind september namen 30 collega’s deel aan Connect@ARCNL. ARCNL had een mooi programma samengesteld. Zo stonden de NWO-I-collega’s stevig te springen om te zien of de trillingsvrije vloer ook echt trillingsvrij is. En konden ze met de warmtecamera op de foto om te zien welk plekje van hun gezicht het warmst en welke het koudst was.

Op donderdag 26 september bezochten collega's van NWO, bureau NWO-I, DIFFER en CWI de Connect-bijeenkomst bij ARCNL. Directeur Joost Frenken, instituutsmanager Marjan Fretz en Petra Rodriguez en Erny Lammers van de afdeling Communicatie heetten iedereen van harte welkom. Er stonden heerlijke koffie en allerlei soorten thee klaar. En omdat het programma nog enige inspanning vereiste, waren er verrukkelijke stukjes brownie en carrotcake.

Joost Frenken verzorgde de plenaire presentatie. Hij verhaalde over de geschiedenis en missie van ARCNL en wat er precies voor onderzoek wordt gedaan. ARCNL is de afkorting van Advanced Research Center for Nanolithography. Het onderzoek op dit instituut draagt bij aan de productie van nog slimmere en nog kleinere elektronica en computerchips. ARCNL is onderdeel van een samenwerkingsverband en werkt samen met de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, ASML, de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

Na deze presentatie legden onderzoekers in verschillende laboratoria uit waar zij aan werken. En regelmatig met een kwinkslag. Zo vertelde Randy Meijer, ervaren promovendus op ARCNL, over zijn laseropstelling. ARCNL is vorig jaar verhuisd naar het Matrix VII-gebouw. Randy vreesde zo voor de verhuizing van zijn opstelling dat hij zich steeds meer identificeerde met Gollum uit Lord of the Rings. Zijn opstelling was tijdelijk zijn precioussss.

Om zo stabiel mogelijke metingen te kunnen doen, staat een van de opstellingen op het meest trillingsvrije plekje van Amsterdam. Dat moest natuurlijk getest worden. Er werd duchtig gesprongen, maar de meter sloeg niet uit.

Tijdens de lunch konden de collega's hun licht opsteken bij verschillende demo's. Dit was, evenals de labtours, ook weer een goed moment voor interactie met de onderzoekers van ARCNL. Dat werd gewaardeerd. Een van de deelnemers verwoordde het in de evaluatie: "De experimenten tijdens de lunch vormden een heel leuke manier om nog extra interactie te hebben. De directeur deed ook gezellig mee en was erg benaderbaar. Dat is echt een pluspunt, dus ik zou dit zeker in de toekomst ook stimuleren".

Zo legde directeur Frenken het principe en de werking van een lithografiemachine van ASML uit. Eigenlijk is dat een heel complexe en zeer kostbare kopieermachine, die op hoge snelheid de gegevens van een soort mal kopieert naar gebiedjes op een voorbewerkte schijf silicium. Elk gebiedje wordt uiteindelijk een computerchip. Onderzoek van ARCNL zou kunnen leiden tot snellere machines en nog kleinere chips.

Over Connect
Om elkaar binnen NWO beter te leren kennen, organiseert NWO Connectbijeenkomsten. Soms zijn dat inhoudelijke bijeenkomsten over een specifiek onderwerp, en driemaal per jaar is het een bezoek aan een NWO-instituut. Inmiddels maakten NWO-collega's zo kennis met AMOLF, CWI, ASTRON, NIOZ en ARCNL. In 2020 volgen Connectbijeenkomsten bij NSCR en Nikhef.

Nieuwsbrief Inside NWO-I, oktober 2019

Confidental Infomation